ÎNTÂLNIRE DE MANAGEMENT MEDIA & RISEBA: COLABORARE ȘI INOVAȚIE PENTRU TRANSFORMAREA EDUCAȚIEI MEDIA DIGITALE
În perioada 16-21 iunie 2024, prestigioasa Școală Internațională de Economie și Administrare a Afacerilor din Riga, Letonia (RISEBA) a găzduit ședința consorțiului proiectului Erasmus+ MEDIA – ,,Strengthening the quality of online education in HEIs in Moldova and Armenia” planificat pentru implementare în perioada anilor 2023-2027 (codul proiectului: 101082889-ERASMUS-EDU-2022-CBHE-STRAND-3, coordonatoare naţională de proiect: Elena SIMCIUC). Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată la această reuniune de rectorul Viorel BOSTAN, asistat de prorectorii Dinu ȚURCANU și Daniela POJAR, precum și de Rina ȚURCAN, șefă departament Economie și Management.
Această întâlnire a reunit experți, coordonatori și membri ai echipelor din diverse instituții și organizații pentru a discuta, a revizui și a planifica strategiile viitoare ale fluxurilor de lucru ale proiectelor în curs. Evenimentul a cuprins un mix de sesiuni de lucru structurate, oportunități de networking și sesiuni de brainstorming colaborativ, toate având scopul de a îmbunătăți eficiența și impactul proiectelor colective.
Întâlnirea a început cu un discurs de deschidere susținut de dr. Elena Simciuc, coordonatorul proiectului MEDIA, care a stabilit un ton colaborativ și entuziast pentru toată săptămâna de lucru. Discursul său a subliniat importanța cursurilor de media digitală și pașii inovativi pe care proiectul intenționează să-i realizeze. Sesiunile de lucru s-au axat pe pachetele de lucru ale proiectului, implicând coordonatori și membri ai echipelor din Republica Moldova și Armenia, sub conducerea partenerilor europeni din universitățile din Latvia, Germania și Finlanda. Un rol important i-a revenit întâlnirilor bilaterale cu partenerii consorțiului, unde s-au discutat în detaliu progresul individual, provocările și strategiile viitoare, fiind puse în discuție modalitățile de armonizare a livrabilelor la nivel național și instituțional. În cadrul discuțiilor au fost dezbătute cu aprofundare practicele actuale și potențiale de ultimă generație luate în considerare la dezvoltarea infrastructurii și înființarea centrelor MEDIA interuniversitare.
Un punct culminant al zilei a fost vizita la laboratorul de înregistrări de la RISEBA, oferind participanților o privire asupra tehnologiilor de înregistrare de ultimă generație și a aplicațiilor lor în media digitală. Vizita la laboratorul de înregistrări de la RISEBA a oferit o altă oportunitate de învățare practică și explorare a aplicațiilor care vor fi utilizate în vederea atingerii obiectivelor proiectului.
Un rol important a avut atelierul de lucru despre inteligența artificială utilizată la RISEBA (prezentator: Dr. Valters Kaže, prorector pentru cercetare și dezvoltare), oferind perspective avansate asupra aplicațiilor AI, în special în activități de marketing care pot fi utilizate eficient în realizarea sarcinilor în diverse pachete de lucru al proiectului.
Întâlnirea de management al proiectului de la Riga a fost realizată cu succes, având la bază discuții productive, planificare colaborativă și gândire inovativă. Eforturile colaborative, discuțiile detaliate și sesiunile de planificare strategică au asigurat că toți partenerii au plecat cu o înțelegere clară a rolurilor lor și a fazelor următoare ale proiectului.
Proiectul MEDIA își propune să susțină reformele structurale în Armenia și Moldova (R2) prin propunerea de soluții la problemele sistemelor naționale de ES. la nivel instituțional și individual în aceste țări. Proiectul urmărește o abordare integrată a diferitelor niveluri, propunând activități care vizează formarea și perfecționarea cadrelor relevante orientate spre îmbunătățirea calității educației online în R2 și crearea unui cadru normativ care să stipuleze condițiile pentru dezvoltarea învățământului online sincron și asincronă, crearea de capacități privind analiza învățării(LA) în predarea-învățarea online și implementarea de instrumente multidisciplinare de multidisciplinar de educație non-formală în domeniul mediilor digitale(DM).(Detalii link)
Proiectul Connect este implementat cu suportul UE prin intermediul programului Erasmus+.
Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe https://mediaera.online/, https://proiecte.utm.md/media/