COLABORAREA UTM & VSU: O PUNTE SPRE INOVAȚIE ȘI PROGRES
Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Virginia State University (VSU) din SUA își consolidează parteneriatul printr-o serie de acțiuni menite să stimuleze schimbul de cunoștințe și colaborarea în domenii de interes reciproc. Recenta vizită la Facultatea Inginerie Economică și Business, UTM a profesorilor Ceslav CIOBANU (DHC UTM) și Veaceslav PITUȘCAN a marcat un nou capitol în această colaborare fructuoasă.
În prezentările lor, profesorii Ciobanu și Pitușcan au abordat două subiecte deosebit de relevante – „Economics of AI in One Lesson: New Teaching, Research, and Cooperation Opportunities” („Economia Inteligenței Artificiale într-o singură lecție: noi oportunități de predare, cercetare și cooperare”) și ,,Co-working with Generative Artificial Intelligence – opportunities and challenges for universities. Smart use of GenAI by professors and students in universities” („Colaborarea cu Inteligența Artificială Generativă – oportunități și provocări pentru universități. Utilizarea inteligentă a GenAI de către profesori și studenți în universități”).
Tematica Inteligenței Artificiale este, fără îndoială, una de importanță majoră, captând atenția unui public numeros de studenți și profesori dornici să exploreze potențialul transformativ al AI. Discuțiile aprinse au dezvăluit o gamă largă de perspective, riscuri și oportunități asociate cu această inovație tehnologică revoluționară, subliniind impactul semnificativ pe care AI îl va avea pe termen lung în diverse domenii, inclusiv cel universitar.
Prezentările online ulterioare ale profesorilor de la Virginia State University, Denise DANIELS și dr. Muhammad H. RAIS, au adus în discuție subiecte precum ,,Secure Programming Education using Large Language Models and Generative Artificial Intelligence” („Educația în programarea securizată utilizând modele lingvistice extinse și Inteligența Artificială Generativă”), și a dr. Muhammad H. RAIS, cu tema „Cybersecurity of Industrial Control Systems and Additive Manufacturing Process” („Securitatea cibernetică a sistemelor de control industrial și a proceselor de fabricație aditive”). Cele două prezentări au adus în prim-plan aspecte esențiale privind sistemele educaționale moderne și sistemele de control în procesele de producție.
Discuțiile ulterioare au vizat diverse domenii de colaborare între UTM și VSU, evidențiind rezultatele obținute și obiectivele ambițioase stabilite pentru viitor. Un accent deosebit s-a pus pe expertiza profesorilor americani în ajustarea curriculelor la cerințele actuale, contribuind la perfecționarea lor continuă.
Aceste inițiative comune contribuie semnificativ la consolidarea instituțională a celor două universități și deschid noi orizonturi și perspective de dezvoltare. Prin implicarea profesorilor și studenților în activități de cercetare și învățare împreună, se creează un mediu propice inovării și dezvoltării academice.
Colaborarea dintre Universitatea Tehnică a Moldovei și Virginia State University reprezintă, astfel, un exemplu concret de cum schimbul de idei și expertiză poate aduce beneficii semnificative pentru ambele instituții și pentru domeniul educației în ansamblu. Schimbul de cunoștințe și experiență, facilitat de această colaborare transatlantică, va pune bazele unor inovații semnificative și va pregăti studenții celor două universități pentru a excela în economia globală bazată pe cunoaștere.(Detalii link)