Colaborarea FIEB-BNS: un pas important în educația statistică a studenților

Facultatea Inginerie Economică și Business (FIEB) din cadrul Universități Tehnice a Moldovei (UTM) și Biroul Național de Statistică (BNS) au stabilit o colaborare semnificativă pentru a îmbogăți experiența academică a studenților și a promova o înțelegere profundă a importanței datelor statistice în contextul economic și social actual.

Pe 29 mai 2024, Lilia RACU și dna Svetlana BULGAC, experte BNS, au susținut o prezentare captivantă la Facultatea de Inginerie Economică și Business a UTM. Scopul principal a fost familiarizarea studenților cu diverse instrumente esențiale pentru a naviga eficient în universul vast al datelor statistice oficiale și înțelegerea profundă a importanței acestora în contextul economic și social contemporan.

Studenții au avut oportunitatea de a explora diverse aspecte ale domeniului statistic, de la prezentarea statisticilor pe domenii și calendarul de diseminare a indicatorilor, până la metodologiile și clasificatoarele utilizate în procesul de colectare și interpretare a datelor. De asemenea, s-a discutat despre depozitarul public al situațiilor financiare și importanța acestuia în contextul analizelor economice și financiare, precum și despre tehnicile avansate de lucru cu bazele de date, studenții învățând să genereze informații cu ajutorul Excel și al infograficelor.

Un moment relevant în cadrul prezentării l-a constituit subiectul privind implicarea Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, subliniind importanța monitorizării de către BNS a 241 de indicatori statistici asociați celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Totodată, reprezentanții BNS au subliniat necesitatea și importanța participării populației la recensământul populației și al locuințelor, care se desfășoară în prezent în Republica Moldova, acesta fiind un instrument deosebit de valoros pentru colectarea datelor demografice și sociale care stau la baza elaborării și implementării politicilor publice în diverse domenii.

Reprezentanții BNS au impresionat studenții cu nivelul lor remarcabil de competență, responsabilitate și bunăvoință în transmiterea informațiilor esențiale legate de statistici și recensământ. Expertiza și profesionalismul lor au contribuit semnificativ la înțelegerea profundă a subiectelor abordate și au trezit un viu interes în rândul studenților pentru domeniul statisticilor.

Facultatea Inginerie Economică și Business din cadrul UTM își exprimă recunoștința profundă față de BNS pentru colaborarea fructuoasă și contribuția semnificativă adusă formării profesionale a studenților. Asemenea inițiative reprezintă un pilon solid în edificarea competențelor esențiale pentru viitorul profesional al tinerilor. Această colaborare va aduce în continuare beneficii semnificative pentru ambele părți, consolidând astfel legăturile între mediul academic și cel practic în beneficiul societății în ansamblu.